wat als je start aan thor central?

Thor Central is een verbindingsplek tussen vroeger, nu en de toekomst met 'energie' als centrale thema. Wil je dus energie krijgen van de groene lijn? Dan vind je hier het ideale start- en eindpunt van je wandeltocht. 

wat kan je er zoal beleven? wij sommen het even voor jou op:

 

verhalen uit de wijk

Verhalen verspreiden zich langs heel de route in de vorm van groene staanders met een tekening, een tekst en vooral ook een qr-code die je meeneemt in het volledige verhaal.

Dichtbij de ingang van Thor Central vind je op zo een groene staander ook de kaart met de route. Dé perfecte start dus om te kijken in welke richting je vertrekt.

Belangrijke boodschap: Zie je iets groens langs, op, over, dichtbij de groene lijn? Dan hoort dit hoogstwaarschijnlijk bij Genk op Gang. Laat je leiden door de kleur, zo kom je op de meest onverwachte plekken wel iets leuks tegen.

 

expo 'genk is mensenwerk'

Ontdek de projecten die onze stad maken. Vandaag wordt hard gewerkt aan het Genk van morgen. Vernieuwende en ambitieuze plannen zullen Genk de komende jaren fundamenteel veranderen. Omdat Genk geen klassieke stad is, maar een netwerkstad of een stad van wijken te midden van het groen, heeft ze bijzondere troeven in handen die een antwoord kunnen bieden op de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan.

De ambitieuze toekomstplannen worden in Genk niet boven de hoofden van de mensen heen gemaakt, maar wel in nauwe samenwerking met de bewoners, die zelf de handen uit de mouwen steken. 'Genk is mensenwerk' is daarom eerst en vooral een ode aan de Genkenaren die zich dag in dag uit inzetten om van hun stad een betere plek te maken om te wonen, te ondernemen, te verblijven en samen te leven.

Nog tot 1 september 2024 te zien. Volg de pijlen naar binnen aan de ingang van Thor Central. Meer info hier.

kunstinstallatie genkse kunstenaars
mounir eddib & saverio sammartino

Beeldend kunstenaars Mounir Eddib en Saverio Sammartino groeiden beiden op in dit postindustriële landschap. Ze gingen in de mijnsites op zoek naar karakteristieke materialen, om zo een brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Het resultaat is de kunstinstallatie Tussen Steenkool en Berken: een herontdekking van de relatie tussen de voorouders van geïmmigreerde mijnwerkers en het Genkse landschap waarin zij werkten en leefden – met name vanuit het wereldbeeld en de volksrituelen die de Marokkaanse Sahrawi-Amazigh meebrachten van thuis.

Nog tot 1 september 2024 te zien. Volg de pijlen naar binnen aan de ingang van Thor Central. Meer info hier.

sunday runday

Tot eind september kan je nog iedere zondag om 10u30 de groene lijn lopen in groep. tijdens de even weken vertrekt de groep in Waterschei op de parking van Thor Central. Tijdens de oneven weken vertrekt het groepje in het Centrum aan de pluktuin, Hoogstraat 83.

Lopen doet ieder op eigen tempo. Kom mee!

Vind hier de volledige lijst met data en locatie.

gepimpte bankjes

Heel wat Genkse makers, kunstenaars en verenigingen hebben zich aangemeld om een bankje langs de groene lijn te willen pimpen. Aan Thor Park vind je die van Ron(ny) Rerren, ook wel gekend als Knokeron. Hij werkt namelijk graag met knoken, beenderen, van gestorven dieren.

Humoristisch is hij wel, wil jij met je pelvis eens op dit bankje gaan zitten? Scan dan zeker ook de qr-code dat je een filmpje laat zien.

Meer bankjes zien? Bekijk ze alvast hier.

kunstwerken

Zie je dit symbool op de grond? Dan sta je dicht bij een kunstwerk. Kijk eens goed rond, zie je een beeldhouwwerk, een vreemde constructie of een herdenkingsbeeld? Ga dan zeker eens van dichtbij kijken en zoek naar betekenis. Kunstwerken worden namelijk vaak op een specifieke plek tentoongesteld, welke link zouden deze kunstwerken kunnen hebben met de plaats waar ze nu staan?

Verschillende werken die je op Thor Park kan zien:

- Cosmopolitan Fossil van Koen Vanmechelen in de T2 Campus, 2024.

- The Arch - Zomerwerf door Constructlab, 2017.

- De Koolputter door Lieve Schols, 1992.

het labo zorgt voor kronkels en speelsheid

Het Labo collectief werd eind jaren tachtig geboren in de Gelatinefabriek van Hasselt als een platform dat de crossover tussen de toegepaste en de beeldende kunst zou verdedigen en dit ging promoten met thematische tentoonstellingen. Tot op heden doen ze dit nog steeds. Soms worden ze ook als curator gevraagd, als vormgevers van een ruimte. Dit deden ze ook voor Genk op Gang.

Langs, op en tussen de groene lijn zorgt het collectief voor speelse momentjes. Een hinkelpad, een zoektocht, een kronkelende lijn, een spel of een morse code die je moet ontcijferen zoals hier aan het brugje tussen Thor Central en Schansbroekpark. Ga dus zeker op zoek naar ronde groene bordjes!